Memacu arus da'wah berpandukan al-Quran dan as-Sunnah dengan methodologi Salaf. Menggerakkan arus Tajdid, Tasfiyah dan Tarbiyah. Layari laman rasmi INTIS http://intisonline.com
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Tauhid Rububiyyah

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 31
Location : Tampin

PostSubject: Tauhid Rububiyyah   Sun Jun 14, 2009 8:03 am

49- Apakah Tauhid al-Rububiyah (pengesaan dalam penciptaan)?
Tauhid al-Rububiyah ialah kepercayaan yang jitu bahawa Allah Ta‘ala ialah Pengatur, Pemilik Penciptta dan Penyusun bagi segala sesuatu. Juga tiada sekutu baginya dalam kerajaanNya, tiada penolong baginya kerana kelemahanNya, tiada yang dapat menolak perintahNya, tiada yang dapat mengubah hukumNya, tiada lawan bagiNya, tiada yang menyerupaiNya, tiada yang berhak menggunakan namaNya, tiada yang dapat menandingiNya dengan memiliki salah satu daripada bentuk RububiyahNya dan nama-nama serta sifat-sifatNya.
Firman Allah Ta'ala ( al-An’am 6:1):

Maksudnya: Segala puji bagi Allah yang telah menciptakan langit dan bumi, dan mengadakan gelap dan terang.

Firman Allah Ta'ala ( al-Fatihah 1:2):

Maksudnya: Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.

Firman Allah Ta'ala ( al-Ra'd 13:16):

Maksudnya: Katakanlah “Siapakah Tuhan langit dan bumi?” Jawabnya “Allah.” Katakanlah “Maka patutkah kamu mengambil pelindung-pelindungmu dari selain Allah, padahal mereka tidak menguasai kemanfaatan dan tidak pula kemudharatan bagi diri mereka sendiri?” Katakanlah “Adakah sama orang buta dan yang dapat melihat, atau samakah gelap gelita dan terang benderang; apakah mereka menjadikan beberapa sekutu bagi Allah yang dapat menciptakan seperti ciptaanNya sehingga kedua ciptaan itu serupa menurut pandangan mereka?” Katakanlah “Allah adalah Pencipta segala sesuatu dan Dialah Tuhan Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.”

Firman Allah Ta'ala ( al-Rum 30:40):

Maksudnya: Allah lah yang menciptakan kamu, kemudian memberimu rezeki, kemudian mematikanmu, kemudian menghidupkanmu kembali. Adakah di antara yang kamu sekutukan dengan Allah itu yang dapat berbuat sesuatu dari yang demikian itu? Maha sucilah Dia dan Maha tinggi dari apa yang mereka persekutukan.

Firman Allah Ta'ala ( Luqman 31:11):

Maksudnya: Inilah ciptaan Allah, maka perlihatkanlah olehmu kepadaku apa yang telah diciptakan oleh sembahan-semabahan kamu selain Allah.

Firman Allah Ta'ala ( al-Tur 52:35-36):

Maksudnya: Apakah mereka diciptakan tanpa sesuatupun ataukah mereka yang menciptakan (diri mereka sendiri)? Ataukah mereka telah menciptakan langit dan bumi itu? Sebenarnya mereka tidak meyakini (apa yang mereka katakan).

Firman Allah Ta'ala ( Maryam 19:65):

Maksudnya: Tuhan (yang menguasai) langit dan bumi dan apa-apa yang ada di antara keduanya, maka sembahlah Dia dan berteguh hatilah dalam beribadat kepadaNya. Apakah kamu mengetahui ada seorang yang sama dengan Dia (yang patut disembah)?

Firman Allah Ta'ala ( al-Syura 42:11):

Maksudnya: Tidak ada sesuatupun yang serupa dengan Dia, dan Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Melihat.

Firman Allah Ta'ala ( al-Isra’ 17:111):

Maksudnya: Dan katakanlah “Segala puji bagi Allah Yang tidak mempunyai anak dan tidak mempunyai sekutu dalam kerajaanNya dan Dia bukan pula hina yang memerlukan penolong” dan agungkanlah Dia dengan pengagungan yang sebesar-besarnya.

Firman Allah Ta'ala ( Saba’ 34:22-23):

Maksudnya: Katakanlah “Serulah mereka yang kamu anggap (sebagai tuhan) selain Allah, mereka tidak memiliki (kekuasaan) sebera zarrahpun di langit dan di bumi, dan mereka tidak mempunyai suatu sahampun dalam (penciptaan) langit dan bumi dan sekali-kali tidak ada di antara mereka yang menjadi pembantu bagiNya.” Dan tiadalah berguna syafaat di sisi Allah melainkan bagi orang yang telah diizinkanNya memperoleh syafaat itu, sehingga apabila telah dihilangkan ketakutan dari hati mereka, mereka berkata “Apakah yang telah difirmankan oleh Tuhanmu?” mereka menjawab “(Perkataan) yang benar” dan Dialah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar.”

(200 Soal Jawab Aqidah, Shaikh Hafiz al-Hakami)
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
 
Tauhid Rububiyyah
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
INTIS - Merintis Jalan Sunnah :: Forum Ilmu :: Aqidah-
Jump to: