Memacu arus da'wah berpandukan al-Quran dan as-Sunnah dengan methodologi Salaf. Menggerakkan arus Tajdid, Tasfiyah dan Tarbiyah. Layari laman rasmi INTIS http://intisonline.com
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Umur Berapa Sesuai Pakai Tudung???

Go down 
AuthorMessage
S a j i d a

avatar

Posts : 7
Join date : 18/06/2009
Age : 32
Location : Ardhul Maliziy

PostSubject: Umur Berapa Sesuai Pakai Tudung???   Sun Aug 23, 2009 8:50 am

Assalamualaikum.

Tak pasti sebenarnya topik ni sesuai letak bawah kategori apa, tapi tak kisahlah tentang tu.

Minta pendapat sahabat-sahabat, sebenarnya pada umur berapakah seseorang kanak2 perempuan sesuai untuk dilatih agar memakai tudung? Ada terdengar suara-suara yang mengatakan KESIAN No buat budak2 perempuan yang kecik2 dah kena pakai tudung. (Kecik tu dalam range 5-8tahun). Ada juga kes yang kanak-kanak tu dah biasa pakai tudung dari kecik (5tahun) tapi bila start masuk sekolah rendah, dia asyik nak bukak tudung & kdg2 senyap2 bukak tudung masa di sekolah (esp waktu PJ) semuanya kerana terikut kawan & jeles tengok kawan2 boleh ikat rambut cantik2, etc3. Masa tadika dulu tak ada masalah kerana semua pelajar perempuan wajib bertudung, tapi lain halnya dengan sekolah rendah. Timbul pulak pendapat yg kata, "biarlah kecik2 ni dia 'puas' dulu tak pakai tudung, nanti dah tiba masa yg sepatutnya & dia boleh faham, baru kita ajar dia."

Camne ek...

Kalau ada pengalaman atau cadangan apa2, terima kasih andai sudi berkongsi. albino
Back to top Go down
View user profile http://ummuilhami.blogspot.com
Admin
Admin
avatar

Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 31
Location : Tampin

PostSubject: Re: Umur Berapa Sesuai Pakai Tudung???   Sun Aug 23, 2009 9:53 am

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh.

Ini bukan diskusi soal hukum ya.

Kerana pada hukum, yang wajib tutup aurat bila sudah akil baligh.

Bila ya yang sesuai?

Tak tahu nak kata bila.

Kasihan kecil-kecil pakai tudung? Hmm kenapa ya kasihan. Itu satu fenomena pelik kenapa kita rasa kasihan kecil-kecil dah pakai tudung.

Kalau ibu bapa suka pasukan Liverpool, lalu dia selalu belikan anak dia jersi Liverpool ada masalahkah?

Begitu juga ibu bapa muslim yang suka tengok anak-anak bertudung, lalu anak kecil dipakaikan tudung, ada apa-apa masalahkah?

Cuma bila mereka membesar itu yang masalah. Sistem persekolahan tidak banyak membantu sedangkan anak-anak banyak masa di sekolah.

Kecuali jika kita hantar anak kita ke sekolah-sekolah agama swasta yang ditubuhkan oleh gerakan-gerakan Islam seperti JIM yang mana mereka amat menitik beratkan hal-hal tarbiyyah.

Mahu home schooling menarik? Itu juga satu cara yang bagus untuk menyelamatkan anak-anak dari kesan negatif.

Jadi jawapan untuk saudari Sajida, tiada umur yang khusus yang sesuai.Anak Ustaz Fadhlan bayi lagi, belum berjalan pun sudah pakai tudung, anak sahabat saya baru beberapa bulan pun sudah bertudung. Semuanya terpulang kepada kehendak parentslah, kita tidak patut masuk campur. Itu anak mereka. Cuma bila dah besar anak dibiar buka aurat, bolehlah kita masuk campur nasihat supaya suruh anak tutup aurat.

Jika waktu kecil dipakaikan anak tudung ke, gaun ke, biarlah, itu hak ibu bapa. Anak mereka, bukan anak kita.
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
Abu MardhiYYah

avatar

Posts : 34
Join date : 13/06/2009
Age : 32
Location : UIA

PostSubject: Re: Umur Berapa Sesuai Pakai Tudung???   Tue Oct 20, 2009 11:13 pm

didikan kepada anak2 kecil perlulah dilakukan dengan cara yg berhikmah, bagaimana org yg dewasa inginkan ketika agama ingin disampaikan kepada mereka, pengenlan tentang aspek halal dan haram kepada anak2 tidaklah semsetinya berdasarkan kepada umur yg tertentu, tidak ada umur yg khusus untuk proses tarbiah ini bermula..kmgkinan seawal umur 2 atau 3 tahun pun bg anak2 yg mampu untuk berjalan, bercakap dan makan dengan sendiri meskipun tidak berapa proper perilakunya, ttp mereka sudah boleh diajar ttg adab2 dalam islam spt makan dan minum dengan tangan kanan,memakai tudung kerana hal ini hanyalah untuk membiasakan mereka dengan didikan islam mskipun mrk tidak mengetahui hukum disebaliknya...apakah kita perlu bertegas sekiranya mereka melakukan sebaliknya?, sudah semsetinya jawapannya tidak, disebabkan mereka msih belum lg dipertanggungjwabkan terhadap perkara ini dan faham ttg apa yg mereka lakukan, mrk hnya mengikuti apa shaj yg ibu bapa mrk berikan..

oleh itu ibu bapa digalakkan pada tahap umur ni atau lebih awal drpada itu untuk mendedahkan sebanyak mungkin adab2 dalam islam untuk dijadikan amalan harian bg anak2, ttp biarlah ia dilakukan dgn sedikit demi sedikit, penuh kasih sayang dan lembut dlam penyampaian dan itndakan..kerana anak2 secara fitrahnya adalah sperti kain putih, ibu bapalah pencorak diri mereka, skrinya corakan itu adalah menepati apa yg islam inginkan, maka Insyallah kita harap agar Allah akan timbulkan dalam hati mereka keinginan untuk melakukan perkara yg dituntut apabila tiba waktu yg dipertanggunjawabkan ke atas mereka nanti tnpa dipaksa...samada tudung, pakaian yg menutup aurat, solat, doa dll maka semuanya adalah berdasarkan kebijaksanaan ibu bapa dalam merancang proses tarbiah awal anak2 ...ibu bapa tidak perlu memaksa tetapi apa yg penting mrk berusaha untuk timbulkan persekitaran yg islamik kepada anak2 mrk, agar dengan itu anak2 mereka akan membesar dgn suasana yg Islam inginkan, dan harapan ibu bapa tidak lain hanyalah mengharapkan anak yg mereka didik akan menjadi soleh dan solehah pada masa akan datang.....bukankah mereka itu adalah permata hidup ibu bapa??? maka kita mesti berusaha mendidik mereka untuk menjadi permata, penyejuk jiwa dan penghibur hati kita:)

http://abumardhiyyah.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Umur Berapa Sesuai Pakai Tudung???   

Back to top Go down
 
Umur Berapa Sesuai Pakai Tudung???
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
INTIS - Merintis Jalan Sunnah :: Forum Ilmu :: Dakwah-
Jump to: